top of page
Zoeken

Een vreemde hond begroeten, hoe doe je dat?

Een hond begroeten kan soms leiden tot vervelende incidenten. Heel vaak steken we onze hand uit zodat de hond er kan aan ruiken. En wanneer de hond even komt ruiken, volgt al snel een aai over zijn hoofd. Hoe ervaart de hond dit?


Bij het uitsteken van je hand leunt je lichaam naar voor en steek je je hand uit. Sommige honden ervaren dit als beangstigend, bedreigend of een beetje spannend.


Het is dan ook belangrijk om kinderen te leren hoe ze een vreemde hond kunnen begroeten. Misschien heb je zelf een hond en ga je er vanuit dat je kind weet hoe met een hond om te gaan. Maar niets is minder waar. Vreemde honden kennen jouw kind niet en kunnen zich bedreigd voelen wanneer je kind op hen afstapt. Een hond die zich bedreigd voelt is sneller geneigd om te bijten.

Leer je kind 3 x toelating te vragen alvorens een hond te begroeten.

  1. Jij bepaalt als ouder of je kind een vreemde hond mag begroeten. Aan de hand van hondentaal kan je een eerste inschatting maken. Maar als je twijfelt of wanneer er geen baasje bij de hond is, zeg dan ‘neen’. Bij kleine kinderen is het aangeraden om consequent te zijn. Ze begrijpen moeilijker waarom ze de ene keer wel en de andere keer niet mogen.

  2. Ook het baasje dient een ‘ja’ te geven. Normaal gezien kent het baasje zijn hond het beste. Wanneer hij ‘neen’ antwoordt, respecteer dit en haal je kind weg bij hond.

  3. En tot slot dient je kind een ‘ja’ te krijgen van de hond zelf. De hond geeft een ‘neen’ wanneer hij achteruit stapt of blijft staan, wanneer hij zijn hoofd wegdraait, door te grommen, … Merk je één van de signalen op, dan haal je je kind weg van de hond.

Heeft je kind 3 ja’s gekregen, leer je kind dan hoe hij op een respectvolle manier kan omgaan met honden.
45 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


SHOP

bottom of page