top of page
Zoeken

Fabels rond risicosituaties tussen hond en kind

Onlangs vertelde een ouder mij het volgende: "Mijn dochter speelt graag met onze pup. Ze loopt dan weg met het speeltje van de pup en dan loopt onze pup haar achterna. Soms bijt onze pup dan wel eens in haar benen. Tja, het kan gebeuren hé. Ik zeg dan: 'je was een beetje te wild'."


Is het wel oké dat een hond een kind bijt? Vele eigenaren denken zoals de eigenaar hierboven. Het gevolg is dat je hond leert dat bijten oké is en je kind leert dat het druk maken van de hond mag. Maar wist je dat veel honden overgaan tot het bijten van een kind, wanneer ze te druk worden?


Mijn missie is begeleiden van hondeneigenaren met kinderen. Hen informeren en begeleiden naar meer veiligheid tussen hun hond en hun kind. Zo worden (bijt)incidenten vermeden, maar ook dat honden in het asiel belanden of geëuthanaseerd worden.


Hieronder enkele fabels betreffende situaties waarin honden een kind bijten.


Honden bijten vooral als hun baasje er niet bij is.

Je hond en kind alleen laten kan risico's met zich meebrengen. Zorg dat je altijd kunt ingrijpen. Een kind kan bijvoorbeeld een kauwbot afnemen van de hond waardoor hij kan reageren op een manier die niet wenselijk is.

MAAR in 97% van de incidenten staat een volwassene op nog geen meter afstand als het gebeurt. Laat je kind nooit alleen met een hond, maar leer ook om goed te kijken wat er gebeurt en handel vóór het mis gaat!


Kinderen worden alleen maar gebeten door honden die ze niet kennen.

Elk jaar zijn er in België 100.000 bijtongevallen met honden, en in negen op de tien gevallen zijn daar kinderen bij betrokken.*


Diverse onderzoeken — waaronder Zwitserse studies en de studie van professor Kahn in 2002 — tonen aan dat in 60% tot 65% van de gevallen kinderen en adolescenten het slachtoffer zijn. 65% van die ongevallen doen zich in de privé-kring voor, waarbij het slachtoffer de hond in 93,8% van de gevallen kende.**


Blaffende honden bijten niet

Iedereen kent wel de betekenis van dit spreekwoord, namelijk 'een grote mond hebben, maar als het er op aan komt niets doen'.

Maar in de letterlijk zin, mag je er niet van uitgaan dat een hond niet zal overgaan tot bijten. Een hond die blaft, geeft aan dat er stress is en dit signaal mag je niet links laten liggen.


Ik heb lessen gevolgd in een hondenschool met mijn hond, hij luister supergoed en zal geen moeite hebben met kinderen om zich heen.

Elke hond heeft zijn grenzen, ook zij die supergoed luisteren. Op een hondenschool leren ze basisgehoorzaamheid, maar leer je hond ook omgaan met kinderen.


We hebben een lieve hond. Hij zal onze kinderen niet bijten.

Zoals hier boven gezegd heeft elke hond zijn grenzen. En wanneer kinderen deze grenzen overschrijden kan en zal een hond bijten.

Wanneer er kinderen in de buurt zijn, dan kwispelt mijn hond met zijn staart. Hij vindt het leuk en mag van mij naar de kindjes toelopen.

Zoals je ziet zijn er verschillende kwispels mogelijk met elk hun betekenis.


Onthou dat de stijve kwispel duidt op hoge opwinding (stress).

De zwabberkwispel duidt op vriendelijkheid.
Er bestaan dus veel risicosituaties tussen kind en hond. Wil je graag enkele tips om de risico's te verminderen en de veiligheid vergroten? Stuur een mailtje naar info@dantadog.com.109 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


SHOP

bottom of page